22.04.2022

Все, що потрібно знати про кардіо тренування

Кардіо тренування

Здобути красиву фігуру без фізичних навантажень неможливо. Звичайно, основою стрункого тіла є правильне харчування та помірна кількість калорій. Однак, спалити жир з малорухливим способом життя не вийде.

Для того, щоб позбутися зайвих сантиметрів на талії та стегнах, потрібно виконувати кардіо вправи. Що це та для чого вони необхідні ми розказали нижче.

Що таке кардіо?

 

Кардіо ― це особливий тип тренування, основним завданням якого є пришвидшення серцебиття. В результаті кров рухається по організму швидше, ніж зазвичай, що дозволяє запустити та прискорити метаболічні процеси. 

Очевидно, що для виконання будь-яких вправ, особливо інтенсивних, потрібна енергія, яку ми отримуємо з їжі у вигляді калорій. Тренуючись, організм черпає енергію з так званих запасів у вигляді жиру. Чим складніше кардіотренування ― тим більше жиру спалюється. Крім того, калорії використовуються навіть після закінчення тренування для відновлення темпу серцебиття та дихання.

В чому користь кардіо тренувань для організму

 

Користь кардіо важко переоцінити. Можна зустріти думку, що такого типу вправи непотрібні та ніяким чином не впливають на схуднення. Однак, це не правда. Провідні тренери світу рекомендують ці інтенсивні тренування абсолютно всім і навіть тим, хто не має зайвої ваги. 

До головних переваг кардіотренувань належать:

  1. Одним з найбільш вагомих плюсів аеробних навантажень є укріплення серцево судинної системи. Інтенсивні вправи, перш за все, тренують серцевий м’яз. В результаті, він стає сильнішим та працює краще, а це вже профілактика різноманітних захворювань. Також кардіо допомагає врегулювати серцевий ритм.
  2. Ще одна перевага цього типу тренувань ― розвиток дихальної системи. Під час посиленого навантаження на організм збільшується кількість кисню в крові. Саме тому, після кардіотренування можна відчути приплив енергії. Також вони стимулюють збільшення об’єму легень.
  3. Кардіо тренування ― це чудовий спосіб прискорити метаболізм. Через гіподинамічний спосіб життя обмінні процеси в організмі значно сповільнюються. У результаті жир не спалюється, а відкладається на тілі у вигляді запасів. Як уже згадувалося, кардіотренування збільшує кількість кисню в крові та змушує рідини інтенсивно рухатися по організму. Внаслідок цього спалення калорій відбувається значно швидше.
  4. Мало хто знає, що за допомогою кардіо тренування можна зміцнити імунітет. Принцип дії простий ― після рухливих вправ антитіла, які знаходяться в крові, швидко розповсюджуються по всьому тілу. Саме вони борються зі шкідливими мікроорганізмами та вірусами, які потрапляють в організм зовні.
  5. Поліпшення настрою та зняття психологічної напруги це ще один ефект кардіотренування. Під час тренування виділяються гормони радості, які називаються ендорфіни. Саме вони підіймають настрій, допомагають заспокоїтися після стресу. Приємна втома після кардіо подарує глибокий та міцний сон.

Користь від кардіо тренувань чимала. Хоча цей тип навантаження найчастіше використовується для схуднення, він здатний суттєво вплинути на роботу всього організму: оздоровити органи серцево судинної системи, збільшити концентрацію кисню в крові, покращити настрій та загальний психічний стан й багато іншого.

Які є види кардіо тренувань і як обрати

 

Кардіотренування для схуднення поділяються на декілька видів. Варто зазначити, що кожен із них має однакову дію: допомагає спалити калорії, стимулює розвиток серцево судинної системи, підвищує імунітет тощо. 

Нижче ми перелічили основні типи кардіотренування. Кожен може вибрати те, що йому більше подобається та займатися вдома чи у тренажерному залі.

Біг

Біг ― це один з найпопулярніших видів тренувань кардіо. Його основною перевагою є те, що він залучає м’язи всього тіла. За допомогою цього виду кардіотренування можна швидко схуднути. Біг вигідний тим, що ним можна займатися вдома (у теплу пору року) та у спортивному залі. 

Взимку та восени рекомендується бігати у захищеному від холоду приміщенні. Ідеальним місцем для таких занять стане тренажерний зал. Біг на спеціальній доріжці дозволяє добитися хороших результатів. Тренажер дозволяє налаштувати швидкість та складність навантажень, що дуже зручно.

Стрибки на скакалці

 

Скакалка

Ця вправа відома практично кожному з нас з дитинства. Стрибки на скакалці вважаються одним з найефективніших тренувань кардіо та одним з найскладніших. Для виконання вправ потрібно знайти певну плоску поверхню, де можна безперешкодно здійснювати тренування на скакалці.

На жаль, часто пошуки місця для цього виду кардіо закінчуються невдачею. У квартирі ним не займаєшся, а на вулиці не завжди дозволяє погода. Краще займатися цією активністю для схуднення в залі, де їх можна чергувати з іншими типами навантаження.

Плавання

Плавання ― це кардіотренування, яке не тільки позитивно впливає на процес схуднення, але також укріплює м’язи. Його часто називають універсальним навантаженням, адже у воді працює кожен м’яз. 

Особливо тренування актуально для тих, хто має протипоказання до бігу чи стрибків на скакалці. Плавати можна практично всім.

Аквааеробіка

Це перевірений часом вид кардіотренування. Більшість голлівудських зірок займаються аквааеробікою, яка дозволяє добитися ідеальних результатів. Це тренування не тільки пришвидшує процес схуднення, але і впливає на формування м’язів. Можна стверджувати, що це кардіо з елементами фітнесу.

Займатися цим видом тренувань самостійно навряд чи вдасться. Є оптимальний варіант ― приєднатися до групи з тренером та ходити на заняття кілька разів на тиждень.

Йога

Мало кому відомо, що активна йога є чудовим кардіо навантаженням. Особливо цей тип вправ підходить людям з певними протипоказаннями до інтенсивних навантажень (наприклад, біг). Заняття йогою покращують гнучкість, тому особливо корисні тим, хто має проблеми з набряками та застоєм лімфи.

Саме цей вид вправ допоможе опанувати своє тіло, навчитися справлятися з надмірним нервовим збудженням та послабить болі в спині.

Скільки триває кардіо тренування

Тривалість кардіотренування залежить від його інтенсивності, складності та рівня підготовки людини. Для схуднення якнайшвидше рекомендують займатися приблизно по півтори години три рази на тиждень. При цьому пам’ятайте, що потрібно адекватно оцінювати свої можливості: якщо ви тільки починаєте кардіо тренування в залі, скористайтеся консультацією тренера, який підбере для вас оптимальні вправи та час.

Перед тим, як починати будь-які тренування націлені на схуднення, проконсультуйтеся з лікарем. Кардіо ― це досить високе навантаження на організм, тому потрібно виключити протипоказання.

Кардіо для початківців

Ті, хто лише починає своє знайомство з аеробними навантаженнями і починає процес схуднення, може виконувати кардіо тренування вдома. На YouTube можна знайти величезну кількість різних вправ будь-якої інтенсивності. Після кількох занять організм стане сильнішим, а ви дізнаєтеся про свої можливості.

Після цього, можна сміливо йти в зал та обирати оптимальний варіант тренування для себе: бігову доріжку, басейн, аквааеробіку, заняття в групі з тренером. Користь від кардіо з тренером буде значно більшою, адже спеціаліст допоможе виправити помилки та направить на правильний шлях. Також фахівець знайде для кожного відповідну мотивацію, яка заохотить не покинути процес втрати ваги на половині дороги.

Кардіо тренування для схуднення

 

Кардіо тренування для схуднення

Головною метою тих, хто планує чи вже займається кардіо, є схуднення. Під час таких високоінтенсивних тренувань спалюються зайві калорії, які потрапили в організм через споживання надмірної кількості їжі. Детальніше про те, як за допомогою кардіо відбувається схуднення можна знайти тут.

Варто зазначити, що втрата зайвої ваги ― це комплексний процес, який складається з декількох елементів. В список входять:

  1. Правильне харчування ― споживання необхідної кількості білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мікроелементів з корисної їжі (каші, макарони твердих сортів, цілозерновий хліб, овочі, фрукти, чиста вода). Потрібно відмовитися від фастфуду, солодких напоїв, кондитерських виробів тощо. Не забувайте, що голодування та недоїдання ― це шлях в нікуди. Після таких дієт трапляються зриви, які призводять до ще більшого набору ваги. Проконсультуйтеся з нутриціологом, щоб дізнатися більше.
  2. Кардіотренування ― запустять механізм спалювання калорій, допоможуть якнайшвидше позбутися жирових відкладень, підвищать витривалість організму та укріпляють імунітет. Займатися необхідно 2-3 рази на тиждень.
  3. Фізична активність ― потрібно обов’язково рухатися протягом дня. Після роботи слід йти на прогулянку, прибирати вдома чи виконувати інші види активних дій. 

Отже, схуднення полягає на дотриманні правильного способу життя, важливою складовою якого є кардіо. Більше про здоровий спосіб життя тут.

Тренуйтеся із задоволенням у Три Стихії

Ви уже дізналися, що таке кардіо та яку користь для організму приносять такі тренування. Якщо вас зацікавив цей вид навантажень, запрошуємо вас у тренажерний зал Три стихії. Оздоровчий центр пропонує скористатися такими послугами:

  • плавання в басейнах;
  • йога;
  • заняття тренажерних залах;
  • групові тренування зі спеціалістом;
  • індивідуальні заняття з тренером.

Вибирайте вид навантажень, який вам найбільше подобається, та телефонуйте до нас для запису за номером телефону, який ви бачите на екрані. Ми гарантуємо, що відвідавши Три стихії один раз, вам захочеться повертатися сюди знову і знову.

Чекаємо на тренуванні.